Particuliere thuiszorg maakt inhaalslag ten opzichte van de reguliere thuiszorg

maandag 18 februari 2013, Tijd 11:14 uur

Voorheen was thuiszorg snel en gemakkelijk inzetbaar. Dit ging via een indicatie van het CIZ, waarna thuiszorg, middels ZIN, betaald door de AWBZ een feit was. Het CAK liet daar nog een berekening op los en zo betaalde men nog wat mee middels de eigen bijdrage. Tot zover iedereen tevreden.

De afgelopen jaren zagen cliënten in dat de regionale thuiszorg niet meer bracht wat men ervan verwachte. Steeds vaker moet men urenlang wachten tot de thuiszorg zuster was geweest. Een groot aantal cliënten in de ouderenzorg begon daarop particuliere thuiszorg in te huren. Middels een PGB of WMO kon men een gedeelte van de zorgkosten betalen, de rest ging particulier.

Op dit moment, anno 2013, zijn er zoveel veranderingen in de thuiszorg dat velen door de bomen het bos niet meer zien. Ook is de eigen bijdrage in de zorg enorm omhoog gegaan en krijgen steeds minder mensen een thuiszorg indicatie.

Veel mensen denken dat hun zorgverzekering van toepassing is op het aanvragen van thuiszorg of particuliere thuiszorg. Dit is niet correct. Vooral mensen die ouderenzorg nodig hebben en particuliere thuiszorg inschakelen weten dat maatwerk mogelijk is in kleine teams van zorgverleners, maar dan wel door de cliënt zelf betaald. Een van die particuliere thuiszorg bedrijven is Zuster Jansen, specialist in 24-uurs zorg.

Auteur Karel de Vries, redactie Zuster Jansen