Terminale thuiszorg goed alternatief voor een hospice

maandag 25 februari 2013, Tijd 13:39 uur

Wanneer de behandelend arts de boodschap komt vertellen dat men terminaal ziek is, dan komt dit voor velen behoorlijk hard aan. De laatste kans op genezing is definitief verkeken. Hierna komen veel mensen in een traject van zorg zoals palliatieve zorg en thuiszorg vanuit de AWBZ.

De laatste jaren biedt particuliere thuiszorg, terminale thuiszorg in de laatste levensfase, en dat blijkt een goed alternatief in plaats van sterven in een hospice of verpleeghuis. Als het eenmaal zover is dan is de wens daar om thuis te mogen sterven. Waarom zou men daar dan geen gehoor aan geven?

De huisarts of transferverpleegkundige kan via het CIZ een AWBZ indicatie aanvragen op basis van een Palliatief Terminale Indicatie (PTZ). Deze indicatie wordt in eerste instantie afgegeven in Zorg in Natura (ZIN), maar kan met omzettingsformulieren worden omgezet naar een Persoonsgebonden budget (PGB) op basis van een terminale indicatie. Wanneer de indicatie rond is laat het CAK daar nog een inkomensafhankelijke berekening op los voor de eigen bijdrage.

Met deze indicatie in een PTZ/PGB kunt u particuliere thuiszorg inhuren voor 24-uur per dag. Wel dient u er rekening mee te houden dat bureaukosten en bemiddelingskosten niet meer uit deze budgetten betaald mogen worden. Dus er zullen altijd kosten bijkomen. Mensen hebben dit ervoor over, juist omdat hiermee de laatste wens van thuis te sterven, in vervulling kan gaan.

Een thuiszorgbedrijf welke specialist is in 24-uurs zorg is in de terminale fase, is Zuster Jansen. Een thuiszorgbedrijf met uitstekende referenties. In kleine teams van zorgverleners krijgt men alle mogelijke zorg thuis, dag en nacht, 24 uur per dag.

Zuster Jansen is ook met spoed inzetbaar. Benieuwd wat Zuster Jansen nog meer te bieden heeft? Bezoek onze website!

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen