Kinderen in Kaapverdië kunnen weer zien

dinsdag 12 november 2013, Tijd 9:14 uur

Oogartsen van Het Oogziekenhuis Rotterdam hebben eind oktober achtentwintig kinderen en twee jong-volwassenen in het Hospital Agostinho Neto in Kaapverdië geopereerd. Allen hadden staar, een oogaandoening waarbij de lens in het oog troebel wordt. Tijdens de operatie wordt de aangetaste troebele lens vervangen door een heldere kunstlens. Na de operatie kan iedereen weer zien: dit betekent meer kans op een volwaardige toekomst en carrière.

Het team van het ziekenhuis bestond uit oogartsen Jan Pameijer en Tjeerd De Faber en twee verpleegkundigen, Dulcy Santos en Eugenie Rodrigues. Tijdens de operaties zijn ook zes oogartsen van alle Kaapverdische eilanden getraind om in de toekomst vergelijkbare operaties te kunnen verrichten. Het ontwikkelen van lokale kennis en vaardigheden is in dit project namelijk net zo belangrijk als de operaties zelf.

Het project is georganiseerd door Stichting Longa-Mô, een stichting gericht op het verbeteren van o.a. de oogheelkundige zorg in Kaapverdië. Financiële ondersteuning voor dit project kreeg de stichting van de Stichting Rotterdamse Blindenbelangen en vanuit individuele fondsenwervingsactiviteiten van de heer Pameijer, gepensioneerd oogarts.

Het Oogziekenhuis Rotterdam vindt het belangrijk om dit soort projecten te ondersteunen. Het ziekenhuis deelt graag haar kennis met medische instellingen uit andere landen om hiermee een bijdrage te leveren aan het verminderen van de wereldwijde vermijdbare blind- en slechtziendheid.

Bron: Oogziekenhuis Rotterdam

Lees meer bij Zuster Jansen