Leren van het grootste oogziekenhuis ter wereld 380.000 operaties per jaar

maandag 29 september 2014, Tijd 13:42 uur

Op 25 september jl. vond de tiende editie van de Oogzorgnetwerkdag plaats. Tijdens dit jaarlijkse evenement wisselen de afdelingen Oogheelkunde binnen Het Oogzorgnetwerk kennis uit. Dit jaar werden de deelnemers geïnspireerd door dr. Haripriya, oogarts van het Aravind Eye Care System in India.

Het Aravind Eye Care System, het grootste oogziekenhuis ter wereld waar jaarlijks maar liefst 380.000 chirurgische ingrepen plaatsvinden, staat bekend om haar efficiënte manier van werken om zo hun missie te bereiken om onnodige blindheid in India te voorkomen. Het Oogzorgnetwerk heeft dr. Haripriya uitgenodigd om de deelnemers te inspireren met de succesverhalen uit India.

Tijdens de presentatie bleek dat het hoge aantal ingrepen dat het ziekenhuis uitvoert, leidt tot betere kwalitatieve zorg met minder complicaties. Ondanks dit hoge aantal ingrepen blijkt uit onderzoek dat toch nog maar 7% van de mensen uit de regio waar het Aravind opereert wordt bereikt. Om dit percentage te verhogen deelt het Aravind actief haar kennis met andere ziekenhuizen.

De presentatie van dr. Haripriya past goed binnen de doelstelling van Het Oogzorgnetwerk, namelijk het leren van de best practices binnen het netwerk, maar ook van de wereldwijde succesverhalen.

Oogzorgnetwerk Partnerprijs

Tijdens de Oogzorgnetwerkdag is tevens de Oogzorgnetwerk Partnerprijs uitgereikt. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een partner die een grote bijdrage heeft geleverd aan excellente oogzorg in Nederland. Dit jaar heeft Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis uit Dirksland de prijs in de wacht gesleept. De afdeling heeft het afgelopen jaar de kwaliteit van de oogheelkundige zorg op het gebied van maculadegeneratie en cataract (staar) verhoogd en ontving hiervoor dan ook twee certificaten.

Bron: Oogzorgnetwerk
Geplaatst door: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Lees meer bij Zuster Jansen