Uniek Groot Amsterdams Zorgfestival boost voor de zorg

woensdag 14 november 2012, Tijd 16:23 uur

Amsterdam 12 november 2012 – De zorg leeft. Dat werd afgelopen weekend duidelijk tijdens het eerste Groot Amsterdams Zorgfestival in de Westergasfabriek. Een feest voor iedereen die in de zorg werkt of wil werken. Het enthousiasme van de ruim 2.000 bezoekers en de creativiteit waarmee de sector zich presenteerde overtroffen alle verwachtingen.

Aan de lunchtafel een stel dementerende ouderen in het gareel houden, steunkousen bij elkaar aantrekken of injecties geven aan een sinaasappel. Dat de zorg ook vermakelijk kan zijn, bewees het Zorgfestival met muziek, acts, film, theater en zelfs een live simulatiebevalling. Het was een feest van herkenning, dat het complete plaatje liet zien van een onmisbare sector. Het Zorgfestival is het resultaat van de unieke samenwerking van de Amsterdamse ziekenhuizen, verpleging en verzorging, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en thuiszorg.

Eric van der Burg, wethouder Zorg en Welzijn, opende het tweedaagse festival met een tweet. In zijn speech benadrukte hij dat de zorg toe is aan imagoverbetering. Veel mensen blijken een achterhaald idee te hebben van hun mogelijkheden in de sector. Op het festival kregen bezoekers advies over hoe je een succesvolle carrièreswitch maakt richting zorg en hoe je je loopbaan bijstuurt.

Werken in de zorg

Het speeddaten met medewerkers uit de verschillende zorgsectoren was informatief en inspirerend voor jong en oud. Wat doet een endoscopieverpleegkundige en wat kun je in een blindeninstituut zoal voor werk doen? Dat de zorg een toekomstgerichte sector is, bleek onder meer uit de presentaties van de nieuwste snufjes op zorggebied en uit de workshops over nieuwe opleidingen en sociale media.

Het Zorgfestival heeft bovendien laten zien dat er in tijden van schaarste ruimte is voor creativiteit. Zorgorganisaties werken samen aan nieuwe initiatieven om het dreigende personeelstekort tegen te gaan. Op het festival kwam ook de creativiteit van zorgwerkers zelf tot uiting. Bands, theatergroepen en koren van verschillende zorginstellingen brachten hun kunsten op het podium. Ook professionele theatermakers, muziekanten en cabaretiers bleken perfect uit de voeten te kunnen met de mooie en de moeilijke kanten van werken in de zorg.

Het Groot Amsterdams Zorgfestival is georganiseerd door SIGRA (Samenwerkende Instellingen, Gezondheidszorg Regio Amsterdam) ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan. De Gemeente Amsterdam en AGIS Zorgverzekeringen waren de hoofdsponsoren van het festival.

Meer informatie over het Zorgfestival is te vinden op www.zorgfestival.nl.

Lees meer bij Zuster Jansen